Ontdek onze specialisaties

De kinesitherapie is opgedeeld in verschillende deeldomeinen met specifieke therapeutische behandelingstechnieken en concepten voor bijzondere patiëntengroepen.

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. Het richt zich op neuromusculoskeletale aandoeningen. In mensentaal betekent dit dat een manueel therapeut vooral gespecialiseerd is in het behandelen van de spieren, de gewrichten, wervelkolom en de pijn veroorzaakt door zenuwen. Hiervoor maken we gebruik van specifieke onderzoeks- en behandelingstechnieken.

Dit bevat zowel manuele technieken als therapeutische oefenvormen. Tot de manuele technieken horen mobilisaties, oscillaties (kleine repetitieve bewegingen) en manipulaties van de gewrichten.

Verder worden ook mobiliserende technieken tijdens beweging, neurogene mobilisaties, stretching, fricties, oefentherapie, stabilisatietraining en rug- en nekschool gebruikt. (Mathera)

Dry needling of myofasciale (triggerpunt) therapie

Myofasciale Therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in het verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten. Die pijnpunten worden triggerpoints genoemd. Die triggerpoints veroorzaken pijnen met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone.

Via een goede spierdiagnose kunnen deze pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken: dry needling, stretching, warmte. (Trigger)

Myofasciale triggerpunten ontwikkelen zich niet altijd in de zone waar de pijn wordt beschreven.

Het spreekt vanzelf dat manuele therapie en dry needling vaak door elkaar gebruikt worden in de behandeling. De beide methodes vullen elkaar perfect aan en heel veel problemen kunnen met een combinatie van beide opgelost geraken:
– Hoofdpijn
– Heel wat pees- en spierontstekingen
– Rugpijn en nekpijn
– Spierpijn tijdens en na sporten
– …

Andere specialisaties

  • Revalidatie na operaties

  • Sportletsels en sportrevalidatie

  • Rugschool en nekschool

  • Taping: klassieke tape, kinesiotape, dynamic tape